2013. július 13., szombat

Magyarságtábor

Tábori krónika
2013 július 12. 18 óra. Lázas készülődés volt egész nap. Reggel Bartus Feri (nagycsaládosoktól) az állomáson várta a vonattal érkező csoportokat. Megérkezett Bereck és Torja, 7 fő diák és tanár a Kárpát-medence legkeletibb szegletéből. Aztán jő a hír a kollégiumból, hogy megérkezett Ada, Ludas. Péterrév is, sőt dél körül itt volt már Nagykároly is. Hiányzik Illyefalva., de közben  Pásztorék is befutnak Szlovákiából. Lassan gyarapodik a tábor.
Ez  a tábor már a 18 a sorban, sok öröm van benne, m,ég akkor is, hogy mindig meg kell küzdeni a körülmények megteremtéséért. Az idén én kicsit nehezebben indultam neki, őszintén megvallva nemis nagyon mertem vállalni, mert mióta kijöttem a kórházból január és április között, annyira legyengültem, hogy csak a gyengülést éreztem. Erős most se lettem, hiszel hat műtét és a jobb lábam térdből való amputálása meghatározza mindennapjaimat. Csak segítséggel tudok felkelni, Láb híján autót nem tudok vezetni (el o
is adtam gyorsan, mert idegesítene megléte), így mozgásterem erősen korlátozott. Igaz van már műláb, de még nem használható semmire. Szóval igazán a tábornak és hogylétemnek egymáshoz való viszonya valójába lényegtelen, de mégis össze kell fogni az egészet.
Az idei tábor szándéka erősen a nagycsaládosok részéről fogalmazódott meg, hiszen ezt összekötöttük a családi nappal. Így anyagilag is támogatott a KCSSZ- 
Tehát a terv megvolt, az anyagiak is jórészt összejöttek a szervező gárda azért hiányos, túl sok szakadt Bartus Ferire, s ráadásul ő  vitt és hozott mindenhova engem is.
Gellértegyházáért alapítvány Történelmi emlékhely birtokán (amely igen szépen épülget volt a megnyitó és ismerkedő estünk. Megnyitó beszédek, szándékok, célok felvázolása, Fülöp Béla részéről, aztán Zalai Mihály Orosháza alpolgármestere beszélt  a táborról majd Muszka Kálmán a Gellértegyházáért alapítványt mutatta be, s végül Szitó Imre vállalkozó a támogatás szándékáról szólt,
Aztán szalagkötés a Történelmi emlékhely kettőskeresztjére, vacsora, csoportképek és a Folkográfia együttes műsora.
Hajdú Attilával ment vissza a tábor a kollégiumba, a nagycsaládosok önkéntesei végezték a szállítást, saját gépkocsijaikkal.
A tábor létszáma 22 fő. Illyefalva megbetegedés miatt visszalépett a táborozástól.
Vacsorára  a Gellértegyháza látott vendégül (krumplipaprikás füstölt kolbásszal bográcsban) Nagyon finom volt és túrós lepény, s persze szörp és ásványvíz, A nagyok (tanárok) kaptak egy kis ágyaspálinkát is.
Holnap nagycsaládos nap Bogárzó.
Jó éjszakát!
Mindenki jól van és jól érzi magát!
.
2013. július 13. szombat. Mikor jegyzem e sorokat már vasárnap van: Most a tegnapi napot foglalnám össze. Aki akarta megtalálta a maga szórakozását Bogárzón a  Lóversenypályán illetve annak parkjában rendezett családi nap kínálatában. Zsúfolásig tele minden, vásári kavalkád, ugráló vár, veterán autók és motorok bemutatója, édesség, csemege, kosárfonás, papírkivágások, foltvarrás,fazekasok tartanak bemutatókat. Volt népi fafaragó és gyöngyfűző, lehetett motorozni a veteránokkal.
Ismerkedhettek régi fegyverekkel, de volt fagyi, vásári édesség, Csimotaszínház, zenélő csapatok bemutatkozása, szóval nagy népi kavalkád.
Reggel a csoportunk lovaskocsival mentek keresztül a városon, ki Bogárzóra, s ott mindenki megtalálhatta a magának való programot.
Délután aztán szabad városnézés majd klub az evangélikus gimiben.
Megjegyzés sajtó visszhangról a helyi média semmit nem írt a táborról még, a nagycsaládos napról rövid hír jelent meg. Országosan beszámolt a rendezvényről a Duna tévé és a Kossuth Rádió ,-.
Este még volt városnéző séta, gyönyőrködés az új főtérben és persze óriási sikere volt a klubnak

2013. július 14. Ópusztaszer varázsolta el a társaságot, este vacsora üstüben főtt pörkölt Hegyessy művész úrnál-A hangulat még mindig kitünő.
2013. július 15.  Orosháza és Gyopárosfürdő, este a nagycsaládosok székházában zárás és tarhonyás csirke variációkból összeállított vacsora. Aztán vége, de jövőre reméljük folytatjuk.
Tarhonyás csirke bőven tarhonyával és egy pityókával bolondítva vagy tarhonyás csirke kicsit bő lére engedve. MIndkettő mellé volt csalamádé illetve savanyú uborka. No és bográcsos lecsó volt a váladszték. Aztán az egyesületi tagok finomannbál finomabb házi süteményekkelleptek meg bennünket.
Hát így zárult a tábor, miközben hűvösre fordult az idő, s a tábortűz mellé húzódott mindenki.
Viszontlátásra 2014-ben ismét Orosházán.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése